18. huhtikuuta 2015

Pientä viilausta 2 - mukavuus ennen kakkea ja vähän jälkeenkin

Leviterasian veitsiloven japanilaisalkuperästä en voinut olla aivan varma. Sen sijaan tämänkertaisesta voin olla melko varma, sen verran kuuluisia japanilaiset vessanpöntöt maailmalla ovat. Lämmitettävä istuinrengas kehitettiin alunperin vanhuksien käyttöön, mutta melko pian huomattiin, että mukavahan myös nuorempien on niissä istuskella. Suomessa helpotushuoneet ovat nykyään yleensä lämpimiä, eikä lämmitystä itse pönttöön niinkään tarvita, mutta kuten olen pariin otteeseen tullut maininneeksi, niin Japanissa sisätilat ja niiden mukana vessat voivat olla talviaikaan todella jäätäviä.


Lämmitystä kuuluisampia pöntöt ovat huuhteluistaan, jotka eivät rajoitu tuotoksien alashuuhteluun, vaan enemmänkin asiakkaan ylöshuuhteluun. Vielä kuusi vuotta sitten Japanissa retkeillessämme en uskaltanut tätä ominaisuutta kokeilla, mutta kun viime kuussa Kioton majoituksestamme löytyi hyvinvarusteltu laitteisto, niin rohkaisin mieleni. Ajattelin, että saa kaikessa rauhassa kokea.


Pakko myöntää, että jännitti kovasti. Samalla tuli opittua pari uutta sanaakin. Vasemmalla ylhäällä on "o-shi-ri" eli vapaasti suomennettuna "perä", joka on aika tiukka ja yllättävän tarkka suihku. Se osuu kohteeseensa. Olisi voinut olla järkevää tutustua ohjauskonsoliin etukäteen tarkemmin, silloin alaoikealle kuvattu sammutusnappikin olisi ehkä löytynyt nopeammin. Huuhtelun jälkeen tuntui - ei nyt ihan syntiseltä, mutta... - kuin olisi jotain juuri menettänyt. En tiedä, miten tuosta pitäisi nousta ylös, perä on vesisuihkun jälkeen tietenkin märkä. Pari päivää meni kokemuksesta toipumiseen ennen kuin uskalsin kokeilla ylhäällä oikealla olevaa nappia "ya-wa-ra-ka" eli "hellä", joka olikin (sananmukaisesti) tuntuvasti miellyttävämpi. Vasemmalla alhaalla oleva tyttöjen suihku "bi-de" jäi - ja varmaan jääkin - kokeilematta.


Istuinrengas-kansi-suihkuyksikköjä myydään paikallisissa Bauhauseissa erikseen, joten mahdollisesti tällainen mukavuuslaite olisi jälkiasennettavissa suomalaisiinkin pönttöihin. Sähkö ja vesi ei vaan kuulosta kovin turvalliselta yhdistelmältä, eikä ainakaan omasta istuinsalista löydy sähköliitäntää kovin läheltä valtaistuinta. Kenties pakkaan matkalaukkuuni jotain vähemmän yllätyksellistä.

Ai niin, melkein meinasi unohtua. Pöntöt myös huuhtelevat itse asian alas automaattisesti, kun asiakas renkaalta nousee. Ne toimivat siis ihan pätevästi siinä toimessa, johon ne on tarkoitettukin. Veikeimmät versiot jopa lausuvat toimituksen jälkeen muutaman sanasen asiakkaalle, ilmeisesti kiittävät, että saivat olla mitä kunnioitettavimman asiakkaansa käytön kohteena. Toivottavasti eivät ainakaan kiitä tuotoksesta tai kommentoi sitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti