25. marraskuuta 2014

Mikä on parempaa kuin halpa olut?

Vastaus on tietenkin ilmiselvä, mutta en silti meinannut uskoa, kun ison japanilaisen Kirin -panimon konsultti ilmestyi ruokakaupassa tarjoamaan näytettä uudesta oluesta.


Vaikka japaninkieli ei vieläkään suju, niin ehkä olisin tuon "muryoo"n ymmärtänyt, koska kyse on näinkin tärkeästä asiasta. Oluenjakelija oli joskus opiskellut muutaman kuukauden Lontoossa ja puhui olosuhteisiin nähden hyvää englantia. Olosuhteilla tarkoitan, että täällähän ei englantia kuule, eikä sitä kukaan opi vahingossakaan edes televisiosta. Elokuvat dubataan pahemmin kuin Saksassa aikoinaan. Mies kertoikin, että on mukavaa saada puhua englantia, kun sitä ei täällä niin harvoin puhumaan pääsee.


Vaikka japanilaisilla tuntuu olevan aina kova kiire, varsinkin töissä, niin silti löytyy aikaa vaihtaa muutama sana ihmisten kanssa. Tällä työntekijällä ei kiirettä tuntunut olevan, ehkä hän luotti, että saa päivän aikana lavallisen tuotenäytteitään jaettua. Ehdin kertoa, että vaimoni on luvannut viedä minut Kirinin panimoille tutustumisretkueelle. Etäisyyttä niille lähteille ei ole kuin tunti junalla tai bussilla. Joka päivä sitä odottaa "kiree"tä vaimoaan kotiin, ja toivoo, että olisiko tämä se päivä, jolloin noille virvoittaville lähteille pääsee. (Katso japani-suomi -sanakirjasta "kirei" - lausutaan kiree.)

Entä mikä on parempaa kuin ilmainen olut? No, vastaus on ilmiselvä. Minulla kävi itse asiassa aika tuuri, koska käyn tuossa seudun isoimmassa ruokakaupassa aika harvoin, ja konsultti kertoi olevansa siellä vain juuri tänään. Kysyin tietenkin, missä hän on huomenna, mutta hän kertoi olevansa melkoisen kaukana toisessa prefektuurissa. Todennäköisesti hän on jossain lähempänä, muttei uskaltanut kertoa sitä, koska epäili, että löytäisin sinnekin.


Tästä viimeisestä kuvasta selviää, ettei kyseessä ollut ihan ihka aito olut, vaan tuollainen siman ja oluen sekoitus - siis radler. Hyvin se kelpasi paistetun lohifileen huuhtojaksi. Kyllä pitäisi ottaa Olvin ja kumppaneiden markkinointimallia. Kotinaapurustoon haastetta - kauppias hoitaa homman. Nyt olisi paikka näyttää, että tuolle sloganille löytyy myös katetta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti